Wiele z nas zastanawia się, jaki wybrać pojemnik do przechowywania żywności? Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ jest zależne od naszych indywidualnych preferencji oraz żywności, jaką chcemy w nich przechowywać.
Większość z nas decyduje się na pojemniki szklane. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ są one zdrowsze a co za tym idzie bezpieczne w użytkowaniu. Osoby dbające o ekologię również zwracają uwagę na materiał z jakiego jest wykonany pojemnik.
Należy jednak zauważyć, że każdy z pojemników ma swoje wady i zalety. Pojemniki szklane są zdecydowanie droższe od pojemników plastikowych, jednak są bardziej trwałe i zawsze wyglądają elegancko. Pojemniki plastikowe kosztują mniej, ale szybciej się zużywają.
Największą zaletą pojemników szklanych w przeciwieństwie do pojemników plastikowych jest brak wchodzenia w reakcję z jedzeniem. Szkło nie wchłania zapachów oraz kolorów a co najważniejsze nie wpływa na smak żywności.
Nie oznacza to jednak, że nie warto ich kupować. Plastikowe pojemniki świetnie sprawdzają się w suchych pokarmach. Warto mieć również podzielone pojemniki na żywność. Np. pojemnik na owoce, pojemnik na granole, pojemnik do przechowywania warzyw w lodówce czy pojemnik na obiad do pracy.
Inne produkty z tej kategorii